Valgets kvaler – velge system for lagring av Lync opptak.

Vi har i en lengre periode testet og vurdert forskjellige løsninger for lagring av Lync opptak. Dette er en utfordrende oppgave på grunn av økonomi og at vi samtidig blir «tvunget» til å velge hvilken vei vi går for opptak fra klasserom og auditorier. Vi har ikke kommet i mål, men her er det vi foreløpig har kommet frem til.

Vi har i løpet av en periode på 9 måneder vurdert følgende løsninger.

Polycom RealPresense (Accordent)
Vi har i en tid testet en løsning fra Accordent for opptak av undervisning. Denne fungerte så godt at vi i en periode vurderte innkjøp. Vi fikk veldig god støtte av firma til kostnadsfritt å teste deres Accordent Media Management system for lagring av Lync opptak. Løsningen har et stort potensiale for kobling mot opptakskilder fra mange forskjellige produsenter til bruk i auditorier og klasserom.

En utfordring var at de var et USA basert selskap uten et eget apparat for salg, distribusjon og support i Europa. Selskapet var stort på forelesningsopptak i USA, men mindre kjent i Europa. Dette gjorde jobben med å få med seg flere i UH sektor på et spleiselag vanskelig, og kostnaden for oss alene blir trolig for høy.

Accordent ble kjøpt opp av Polycom og vårt håp var at de fikk sin organisasjon på plass i Europa, samtidig som vi fikk like god eller bedre tilgang på deres ekspertise. Dessverre førte oppkjøpet til et vakuum hvor de tok ned vår test tjeneste og det ble umulig å få fremdrift i prosjektet. Samtidig ventet lærere og studenter på en løsning og vi er blitt tvunget til å se i en annen retning. Vi har fått høre at firma nå jobber for fult for å få på plass organisasjonen også her, men det kan være for sent for oss.

RealPresense løsningen er som vi ser det den mest åpne og fleksible løsningen. Les mer om vår vurdering gjort for en tid tilbake her

Vidizmo video solution
Vidizmo var en løsning som vi kom over i leting etter alternativer til løsningen fra Polycom. Dette er en meget kraftig og brukervennlig system med Lync støtte, for den vanlige bruker og de mer avanserte som ønsker behandling av opptak før det publiseres. Alle programmene i systemet er web basert laget i Silverlight og krever derfor ingen installasjon. Systemet har også en betalingsmodul som kanskje kunne vært aktuell for enkelte typer undervisning hos oss. En annen stor fordel for oss er at deres web kan integreres i SharePoint.

Vidizmo kan kobles til flere opptakskilder slik som for eksempel Windows media server og vbrick. De er et software firma som ikke tjener penger på eget opptaksutstyr.


For å lage opptak bruker man automatisk opplasting fra Lync opptakskatalog. Det er også mulig å laste opp manuelt og starte live presentasjoner fra grensesnitt. Ved live presentasjon kan man for eksempel koble en profil mot en intern Windows media server.


Automatisk opplastede Lync opptak kan publiseres uten brukerinnvirkning, men sluttbruker har også mulighet til å redigere innhold.


Web Silverlight redigeringsmodulen er veldig kraftig og samtidig enkel å bruke. I funksjonalitet og grensesnitt ligner den på Camtasia studio. Forskjellen er at publiseringen skjer umiddelbart uten prosessering.

Vidizmo har kanskje den mest moderne, kraftigste og brukervennlige løsningen for den vanlige og avanserte sluttbruker. Med vår gunstige Microsoft avtale vil en opptaker i undervisningsrom med Windows media server bli forholdsvis rimelig. Utfordringen med Vidizmo er slik som det var med Accordent at de har utgangspunkt i USA og er ikke eksisterende i Europa.

Sonic Foundry Mediasite løsning levert av UNINETT
Når vi startet jobben med å finne løsning satset UNINETT kun på en åpen kildekode løsning som heter MediaMosa. Denne hadde ikke Lync støtte og var som vi så det et uferdig produkt. Senere har de kommet på banen med Mediasite som er kraftig og vel utprøvd system i vår sektor i Norge og resten av verden.

Mediasite hadde ikke støtte for opplasting av Lync opptak, men det har nå kommet på plass og vi har fått anledning til å teste løsningen. Integrasjonen mot Lync har blitt vel så bra som de to andre løsningene og vi har flere lærere på Farmasi som allerede har begynt å laste opp opptak til portalen.


Grensesnittet i Mediasite og visning av Lync Screencast fra Farmasiutdanningen.

En stor fordel med Mediasite er at det per i dag er ca. 10 universiteter og høgskoler som deler på kostnadene. Det vil trolig komme flere på banen og da vil prisen gå ned ytterligere. En stor ulempe er i motsetning til Polycom og Vidizmo at de kun støtter sin proprietære opptaker som blir veldig dyr hvis vi skal gå for denne løsningen i auditorier og klasserom.

Det finnes muligheter for å bruke Lync eller alternativt Camtasia relay til dette formålet og automatisk få det lastet opp i Mediasite. Dette vil bli veldig billig og kan føre til mye større utbredelse i undervisningsrom. Ulempen er at opptakene blir mindre funksjonell da man ikke kan bla i slides. Når det gjelder live overføring er det mulig med bruk av Lync og også kanskje Windows media server. Trolig er kanskje den mest aktuelle løsningen en kombinasjon av Mediasite opptakere og de andre alternativene.

Manglende støtte for SharePoint integrasjon er en annen ulempe mens Feide støtte som snart er på plass er et stort pluss.

Konklusjon
Slik ting ser ut i dag er trolig Mediasite løsningen den mest aktuelle, men vi har ikke tatt det endelige valget.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Lync, Prosjektstatus. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s