Besøk hos Polycom Experience Center i Stockholm.

UNINETT jobber med integrasjonsløsninger mellom Lync, annen software/hardware videokonferanse og deres SIP infrastruktur. I denne forbindelse ble vi med til Polycom Experience Center i Stockholm, som medspiller til UNINETT i Lync relaterte spørsmål. Her fikk vi se alt fra Telepresence rom til Lync bordtelefoner. I artikkel vil vi gå i gjennom hva vi fikk se og hva vi mener kan være relevant for HINT og kanskje for UNINETT som tjenesteleverandør.

RealPresence® Immersive Theater Solutions (Telepresence)
I en konferanse mellom oss i Stockholm og London fikk vi demonstrert to av deres RealPresence immersive Theater rom.

Vi ble først tatt med på konferanse i fra deres OTX rom. Det var en meget imponerende opplevelse hvor vi nesten trodde på illusjonen om at den ansatte i London satt på andre siden av bordet. Lyd, bilde, innredning og lys gjorde det til en virkelighetsnær opplevelse. Når personen i andre enden delte en presentasjon steg automatisk integrerte skjermer opp fra bordet.

Bilde av systemet Polycom® Open Telepresence Experience™ (OTX™)

Neste rom vi ble tatt med til var deres RPX rom som om mulig ga en enda mer virkelighetsnært inntrykk. Her var kameraene plassert midt i skjermen slik at vi fikk direkte øyekontakt med den i andre enden. En annen sak som var bedre i dette rommet, var at her kunne en deltaker gå rundt i rommet mens du så han i full størrelse. I den største konfigurasjonen er det plass til en «skoleklasse» på ca. 30 personer.


Bilde av systemet Polycom® RealPresence™ Experience (RPX™)

I begge rommene var det i følge Polycom lite anstrengende å kjøre heldagsmøter. Ut fra vår opplevelse er det trolig ikke langt fra sannheten. Vi fikk vi også sett hvordan man koblet sammen flere tilsvarende rom og deltok i konferanse med Lync, mobil og nettbrett.

Meget imponerende, men er det behov for et eller flere slike systemer i HINT? Svaret her er et klart nei! Et ankepunkt er prisen som for et rom et flere ganger hele Lync innføringen i HINT. En annen utfordring er at vi ikke ser at denne løsningen er fleksibel nok. I verste fall risikerer man at også et slikt rom blir lite brukt, mens de ansatte i stedet kjører møter fra sin PC via Lync der de er. Selv om det kunne vært mer aktuelt i forhold til undervisning hvor klassen sitter i et rom gjelder de samme utfordringene med pris og fleksibilitet her.

Målgruppen som vi ser det for løsningen er nok heller multinasjonale undervisningsinstitusjoner eller selskaper.

Polycom CX 7000
Polycom CX7000 er selskapets første Lync videosystem for møterom. Enhet ser ut som en vanlig Polycom boks, men GUI er bygget på toppen av et skjult Windows 7 operativsystem med tilpasset Lync klient. Dette gjør at man i møterom kan benytte alle Lync funksjoner mot eksterne deltakere. En VGA kabel kan benyttes hvis en møtedeltaker ønsker å vise presentasjon fra egen Laptop. Man kan velge mellom to forskjellige kamera og lyd løsninger som gir en del utslag i prisen.


Polycom CX 7000 med trådløst tastatur og mus og det billigste kamera.

Brukergrensesnitt på enhet var meget enkelt og intuitivt. Brukeren så ikke mer enn det som var nødvendig for å bli med i en Lync konferanse. Det vil trolig være uproblematisk å ta i bruk systemet for de ansatte som er kjent med Lync fra sin datamaskin.

 
Brukergrensesnitt hvor man til venstre blir med i møte via elektronisk møteinnkalling i kalender. Til høyre vises hvordan man kan søke opp og kommunisere med andre Lync brukere direkte.

Denne enheten er mer aktuell for oss, men den konkurrerer med deres egen Polycom CX 5000 HD roundtable. I våre møterom står det i dag en datamaskin og i innkjøp er CX5000 en del billigere. På en annen side taler brukervennligheten til CX7000 sin fordel mens møteopplevelsen i med roundtable med active speaker og 360 bilde oppleves positivt av mange. For å gjøre bilde komplett et det noen som ikke liker på CX5000, at når man henvender seg til personer på skjermen ser mottaker at du snur deg bort fra han. Dette skyldes at vi på grunn av brukervennlighet og pris ikke har fulgt anbefalingene (kompliserer løsning) om flere skjermer i møterommene. Se deres anbefalinger for Roundtable her (Fra side 20.)

Konklusjonen blir trolig at vi på et tidspunkt kommer til å skaffe en enhet og sammen med de ansatte avgjøre om den egner seg.

Les mer om CX7000 i denne blogg artikkelen og se en salgsvideo av brukergrensesnitt
her

Polycom EagleEye director
EeagleEye director er et kamera og mikrofonsystem som kan kobles til Polycom HDX systemer. Det leveres med to kamera hvor det ene søker etter den som snakker, mens det andre leverer et oversiktsbilde. Den som snakker finner systemet via en kombinasjon av retningsstyrte mikrofoner, kamera og avansert programvare. I programvare ligger funksjonalitet som emulerer profesjonell tv-produksjon. Et par eksempler på dette er:

  • Kamera viser kun den som snakker hvis han/hun ser mot kamera.
  • I diskusjoner med hyppig meningsutvekslinger zoomer den ikke inn på den som snakker, men holder oversiktsbilde.

Rekkevidden for utstyret er 7,6 meter (25 feet) som betyr at det egner seg i de fleste av våre møterom og i små klasserom.

Det var igjen en imponerende demo. Når en person snakket med ansiktet vendt mot kamera skiftet bilde etter noen få sekunder fra oversiktsbilde til nærbilde. Selv når en person sto bakerst i det forholdsvis store møterommet kom personen i nærbilde. Når folk snakket i munnen på hverandre eller hadde hyppige meningsutvekslinger var det kun oversiktsbilde. Kameraene var meget stillegående og lyden var ikke til sjenanse.  Kamera forsøkte hele tiden å fange inn riktig person og det visuelle i bevegelsen kan derfor kanskje forstyrre litt. Alt i alt en intelligent teknologi som trolig vil gi en bedre møteopplevelse.


EagleEye director utstyret.

Er dette utstyret noe for HINT? Kanskje er svaret. Hvis vi skal kjøpe inn HDX anlegg i tillegg til dette utstyret blir det med dagens priser veldig mye penger. Vi har et eksiterende HDX anlegg i klasserom og her kan det kanskje være et alternativ. Største utfordringen er at integrasjonen mellom HDX og Lync ikke er optimal. Video fungerer, men det som mangler er skjermdeling. Det går bra fra HDX til Lync, men er ikke mulig andre veien. Her er det trolig noe på gang som kanskje gjør at vi i fremtiden endrer mening.

For å vite mer om systemet les Ofte stilte spørsmål og se video som viser det i bruk.

Integrasjon mellom Polycom tradisjonelle kodek og Lync
Siste demorom inneholdt mye utstyr og programvare for å vise integrasjonen mellom Polycom og diverse leverandører. Vi hadde mest fokus på Lync og ble vist de integrasjonene vi kjenner fra tidligere mot HDX kodex og Lync telefoner. Polycom satser på en direkteintegrasjon mellom anlegg og Lync, mens Cisco har gateway løsninger.

Her kom vårt spørsmål om manglende støtte for skjermdeling opp igjen og vi fikk høre at Polycom i samarbeid med Microsoft trolig kommer med støtte for skjermdeling mellom Lync og Polycom HDX anlegg i løpet av året. Denne støtter trolig ikke alle funksjoner i Lync deling, men å vise skjermbilde skal være mulig. Det vil støttes på dagens versjon av Lync.

Et godt alternativ frem full støtte for skjermdeling er et program som installeres på PC med Lync klient. Her kan man dele skjermen til et HDX anlegg ved å legge inn IP adressen til anlegget. Dette er testet og det fungerer. Dessverre fungerer dette kun mot Polycom HDX og ikke anlegg fra Cisco (Tandberg) som vi har mange av. Programmet heter People+Content IP og kan lastes ned gratis her


Med programmet kan du i en Lync konferanse mot et HDX anlegg starte skjermdeling mot kodek fra din pc med Lync klient.

Integrasjon mellom Lync og kodeker fra alle produsenter ved bruk av Polycom utstyr.
I dag har UNINETT på test en løsning fra Cisco som integrerer alle H.323 anlegg mot Lync. UNINETT hadde som mål å se hvilke alternativer Polycom hadde til Cisco VCS og AMG. I tillegg var det et ønske å få klarhet i hvilke muligheter som kommer i ny Lync versjon hvor Polycom har et tett samarbeid med Microsoft.

Polycom mente de hadde gode alternativer som skalerte bedre enn Cisco sine løsninger. Om dette er tilfelle og hvordan de fungerer ble det ikke tid til å teste, men det ble avtalt en senere workshop med Polycom Norge.

Når det gjelder ny Lync versjon skjer det mye hvor Microsoft går i retning av standardisering. En standard de jobber mot støttes av mange, men ikke av Cisco. Det vil uansett ikke være nødvendig med like prosessorkrevende og dyre gatewayer som i dag for konvertering.

Konklusjon
Et meget nyttig besøk hvor vi fikk et helhetlig bilde av Polycom sine produkter og deres tanker om nåtid og fremtid i integrasjonen mot Lync. Det er tydelig at det er en sterk konkurranse innen område hvor Polycom og Microsoft står på en side og Cisco på den andre. Dette er trolig en utfordring for standardisering som hindrer at Lync vil fungere godt med dagens teknologi og perfekt med morgendagens utstyr. Her må Microsoft som kommer med egne standarder ta sin del av ansvaret, sammen med Polycom/Microsoft, Cisco og andre som ikke blir enige om nye felles standarder.

Mangelen på standarder har vært og er frustrerende for oss som har et blandet miljø med Lync og utstyr fra Polycom og Cisco. Vi har begynt å teste forskjellige leverrandøravhengige løsninger for å få til en fullverdig kobling inkludert skjermdeling mellom Lync og Polycom eller Lync og Cisco kodek. Problemet er at det ikke er mulig eller ønskelig å forklare brukerne at ting gjøres på en måte mot Cisco anlegg  og en annen måte mot Polycom anlegg. Vi har derfor ikke informert de ansatte om de mulighetene som finnes.

Vi har meget bra og dyre Cisco og Polycom anlegg i auditorier og klasserom, men ville  trolig i dag fått økt funksjonalitet og en bedre brukeropplevelse ved å kaste ut anleggene, og sette inn en PC tilkoblet et PZT kamera og Lync klient. Løsningen er allerede testet ut og det ser ut til at vi må jobbe videre med det som nå er det beste og billigste alternativet.

Vi tror dette markedet vil ta av ytterligere med en felles standard og det vil være mer enn nok penger å hente for mange leverandører.

Til Microsoft, Cisco, Polycom og andre leverandører i segmentet er vår oppfordring at dere skjerper dere og blir enig om en felles standard! 🙂

Dette innlegget ble publisert i Lync. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s