Første titt på Lync romsystem.

LRS_overskriftMicrosoft vil i samarbeid med hardware leverandørene Smart, Lifesize, Polycom og Crestron lansere et rom system for Lync (LRS). Microsoft i Norge har som første lokasjon i Europa fått montert et demosystem levert av  Smart. Det ble anledning for oss til å teste dette tirsdag og førsteinntrykket er meget bra. Sett fra et brukerperspektiv er dette en meget intuitiv løsning som trolig vil gjøre det like enkelt med Lync i møterom som fra kontoret.

Lync room system er en løsning hvor Microsoft har satt strenge regler for hvilke tilpasninger de forskjellige leverandørene kan gjøre. Dette er gjort slik at brukerne skal kjenne seg igjen uavhengig om løsningen for eksempel kommer fra Smart eller Lifesize. Der det ikke går utover LRS brukeropplevelsen får leverandørene litt spillerom til å vise sine styrker. For eksempel fremhever Smart sin gode touch teknologi og Crestron gir mulighet til å bruke samme system til styring av flere komponenter i rom.

Smart leverer en enskjerms løsning på 70″ og 84″ eller en toskjerms løsning med 70″ skjermer. Den som ble demonstrert i Oslo hadde to skjermer.

Første møte med systemet når man gikk inn i rommet var to skjermer hvor det på den ene var et hvitt bilde med teksten «Jeg er en tavle. Trykk for å starte». På skjerm 2 var det en kalender som viste dagens møter hvor Demo for HINT var neste på programmet.

Hvis man bare skulle bruke Whiteboard som møteverktøy trykket man på venstre skjerm og hvis man skulle delta i Lync møte var det et trykk i kalender på skjerm 2 som skulle til. Enklere kan det ikke gjøres og det er en drøm i forhold til oppsettet vi har i dag med frittstående datamaskin koblet mot roundtable og prosjektor. Det er det mye forvirring rundt hvordan bli med i møte samt at de ansatte klusser til ledninger ved bruk av bærbar. Samtidig har møterommene våre ofte både Whiteboard og flippover og tusjene flyter.

WP_20130521_001
Oppstartsbilde på LRS med start av whiteboard på venstre side og møter på høyre side.

For at møtet skal komme inn i på LRS kalenderen bookes et Lync møte med deltakere på vanlig måte i Outlook og rommet legges til som ressurs. Dette vil oppleves som helt naturlig for brukerne da det er slik de bestiller rommet i dag.

Hvis de har glemt å booke rom eller ønsker en ad-hoc Lync samtale med en eller flere mens de er der søker man enkelt opp deltakere via tilhørende kontroll skjerm som står på møtebord.

Når man starter et møte vil video av den eller de eksterne som deltar i møtet dukke opp på høyre skjerm mens presentasjon eller skjermdeling vil dukke opp til venstre. Med Lync 2013 er det jo som kjent opp til 5 videostrømmer som vises samtidig. Kvalitet på bilde var som i Lync 2013 HD og lyden var god i de medfølgende 2 høyttalerne på siden av skjermene.

Vi var også interessert i å teste Lyd kvaliteten på de medfølgende mikrofonene da Roundtable versjon 1 som vi bruker i dag ikke har spesielt gode mikrofoner. En PC ble tatt ut av rommet slik at man fikk snakket med de i rommet med headset. Her var det en meget god kvalitet på lyden uten den romklangen som vi plages med på roundtable. Løsningen leveres med 2 seriekoblede mikrofoner og det kan leveres med opp til 4 mikrofoner i større rom.

WP_20130521_002
Lync konferanse med deling av presentasjon og en ekstern deltaker.

Skjermene fra Smart er av samme type og teknologi som deres Smartboard serie. Siden det er LRS er det ikke SmartNotebook software, men Lync som gjelder. Brukeropplevelsen var likevel gjenkjennelig fra Smart da det bare var å ta opp pennen festet til skjerm og skrive på whiteboard eller presentasjon. Skrivbarheten er meget bra på samme måte som tilsvarende skjermer med Smart software.

Kamera på toppen av skjermene virket også å ha god kvalitet og det var en meget bra vidvinkel. Likevel var det ikke mulig å se den som skrev på tavle hvis han sto nærme skjerm. Dette var egentlig det eneste som var å utsette på løsning. I følge Microsoft hadde de på roadmap å få inn et ekstra kamera i løsning som ble plassert i retning mot tavle.

WP_20130521_003
Oversiktsbilde av løsning.

Hvis man skulle vise bilde fra en PC i rommet fulgte det med en VGA/HDMI kabel som overførte bilde til Lync konferansen. Dette ble gjort selv om maskin ikke hadde Lync klient og vi er sikker på at dette vil brukerne intuitivt forstå.

En annen nyttig sak var at det var sensorer på skjerm som merket om det var aktivitet i rommet. Skjermen slo seg derfor automatisk på ved aktivitet og gikk i dvale ved innaktivitet etter en tid.

Veiledende priser for 2 skjermsløsningen med tilhørende mikrofoner, styreskjerm, høyttalere og gjestekabel var i følge Smart ca. 250.000. Tilsvarende løsning med en skjerm var veiledende ca. 130.000. Her er vi litt usikker på om det var 70″ eller 84″ til denne prisen. Smart løsningen fungerte godt og så ryddig ut med PC skjult i skjerm. Hvordan de andre leverandørene sine systemer er vet vi ikke, men trolig vil noen som for eksempel Lifesize konkurrere på pris og Crestron funksjonalitet. Hvis det går som med annet Lync sertifisert utstyr vil konkurransen komme oss forbrukere til gode.

Når det gjelder oppkobling mellom LRS og tradisjonelle videosystemer gjelder det samme som for Lync. I Lync 2013 støtter Microsoft H264 SVC og AVC som betyr at man kan snakke med de fleste systemer med en mye billigere gateway enn Lync 2010 (Som kreve video transcoding). Microsoft har på roadmap i løpet av neste år å komme med direkte støtte uten noen gateway. Skjermdeling vil fungere fra tradisjonelt videosystem til Lync, men ikke fra Lync til tradisjonelt utstyr.  Vi vet at både leverandører for tradisjonelle videosystemer og Microsoft jobber hardt for å finne en løsning, men det gjenstår å se når/om de finner ut av det.

Oppsummert er dette meget lovende og Microsoft ser ut til å ha adressert de fleste brukerutfordringer med Lync i møterom. Det blir helt klart en dyrere løsning enn for eksempel en roundtable koblet mot en eksisterende pc, men kanskje ikke hvis man regner litt på tapt effektivitet på grunn av dagens brukertrøbbel ved oppkobling til møter.

Smart kunne levere løsningene fra august mens det ikke er kjent for oss når de andre leverandørene kommer i salg.

Les mer og se video av systemet montert i Oslo her

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s