Lync bidrar til å utfordre tidligere forskning.

BachelorMikael Rønnebeg og Fredrik Opstad hadde i vår siste semester ved Høyskolen i Lillehammer innen organisasjon og ledelse. I deres Bachelor oppgave som fikk beste karakter har de via intervjuer i et stort internasjonalt firma gjort funn som tyder på at Lync bidrar til å utfordre tidligere forskning. Deres funn strider mot tidligere forskning som påpeker at det er store utfordringer knyttet til kommunikasjon, der det er geografisk avstand mellom organisasjonsmedlemmene. De sier også i sin analyse at det er tydelig at all kommunikasjon i organisasjon x er basert på plattformen Lync og at dette er en nøkkel faktor for at kommunikasjonen fungerer så godt. Bachelor oppgaven har i utgangspunktet ikke noe med Lync å gjøre, men de har forsket på avstandsledelse i et multinasjonalt selskap.

Tittelen på deres oppgave er «Hvilke særlige utfordringer og suksesskriterier er knyttet til internasjonal avstandsledelse i organisasjon x». Firma som er anonymisert er et multinasjonalt selskap med over 7000 ansatte og virksomhet og kontorer i mer enn 50 land. De har hatt fokus på avdelingen for Human Resource Service og intervjuet ansatte i 13 land.

På valg av medier for kommunikasjon har de gjort overaskende funn som gjør at de har modifisert medierikets modell til Jørgen Lindstrøm (1996) og satt inn Lync mellom videokonferanse og ansikt til ansikt. De sier dette skyldes Lync med sin komplette kommunikasjonsplattform tilbyr en bedre løsning enn videokonferanse.
Medierikhetsmodellen

I deres konklusjon i kapitel 6.2. 4 skriver de blant annet:

«Videre har vi sett på hva som kjennetegner valgene av medier og hvilke budskap de ønsker og kommunisere. Her ser vi at våre funn støtter medierikteorien. Det vil si at ved komplekse budskap velger de medier som Lync og F2F (ansikt til ansikt) og ved felles orienteringer eller dokumentasjon så brukes e-post»

og

«Det er også tydelig at all kommunikasjonen i organisasjon x er basert på plattformen Lync og at dette er en nøkkel faktor for at kommunikasjonen fungerer så godt. Selv om de er geografisk spredt rundt i verden ser vi at kommunikasjonen ikke oppleves som noe problem og at dette er helt naturlig for informantene»  Med informantene menes de som er intervjuet.

Til slutt i konklusjonen står det.

«Våre funn strider mot tidligere forskning som påpeker at det er store utfordringer knyttet til kommunikasjon, det er geografisk avstand mellom organisasjonsmedlemmene. Siden vårt studiet er gjort i en internasjonal kontekst vil også situasjonsfaktorer og kultur være en utfordring i følge teorien (Bergum 2009, Godar og Ferris 2004, Nemiro m. fl 2008). Dette støtter ikke våre funn»

Bachelor oppgaven til Mikael Rønnebeg og Fredrik Opstad finner du her

Funn fra oppgaven er gjengitt etter tilatelse fra Mikael Rønneberg. I e-post sier han blant annet  «Vår professor som har skrevet sin doktorgrad om avstandsledelese (Svein Bergum) har også snakket med oss om muligheten for å skrive noen artikler om våre funn i vår Bachelor oppgave, så det kan bli interessant.»

I HINT ser vi også indikasjoner på store forbedring i kommuniasjonen etter Lync, mellom ansatte på våre 4 campus og med studenter som ikke har fast tilhold på campus. Vi har ingen forskning som understøtter dette og selv om oppgaven vi referer til her er en helt annen orgasnisasjon kjenner vi oss igjen i mye av det som beskrives. Det ville vært  interresant om det kunne blitt forsket på hvilken betydning denne teknologien har for vår organiasjon. Da tenker jeg for eksempel på eventuelt forbedret kommunikasjon som påvirker studentrekrutering, prosjekter, studentgjennomføring, tverfaglig samarbeid, økt fleksibilitet og tilfredshet til ansatte osv.

Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s