Lync 2013 gjør det mulig å håndtere store studentgrupper.

volumMed Lync 2010 var det en omfattende prosess å få inn Lync klient på studentmaskiner. Selv med installasjonsveiledning var flertallet avhengig av IT-hjelp for å komme i mål. Ved noen tilfeller fikk også vi på IT problemer og det tok tid å bistå et kull med oppstarten. Vi håndterte dette på grunn av et begrenset antall studenter, men med høstens eksplosive vekst av studier som ville bruke Lync, gikk vi på en smell. Heldigvis kom Lync 2013 oss i møte med en teknologi hvor vi nå fint takler et mye større volum.

Utfordringen med Lync 2010 klienten for Windows var at den besto av to installasjonsfiler samt innlogging på Office 365 portalen et par ganger for å komme i mål. Det gjorde installasjonsbeskrivelsen så omfattende at mange studenter gjorde feil. Den tradisjonelle installasjonspakken kom av og til i konflikt med studentenes Office versjoner eller annen programvare. Klienten for Mac var enklere, men også denne var en tradisjonell installasjonspakke hvor det av og til ble feil. Med disse utfordringene i kombinasjon med varierende kvalitet på maskinpark og vedlikehold av OS/programvare blant studentene, ble det ofte en langvarig og til dels frustrerende prosess å komme i mål med kullene.

Når først Lync var på plass var det stort sett problemfritt, men hvis en student fikk klientproblemer med pålogging eller annet var det fare for å gå glipp av undervisning/veiledning/gruppearbeid osv. Studentene har likevel stort sett vært fornøyd som skyldes at volumet ikke var større enn at vi klarte å håndtere det.

Styret og ledelsen ved HINT har det siste året hatt en stor fokus på fleksible undervisningsformer. Det i sammen med gode erfaringer til de som har tatt i bruk løsningene førte til at vi i høst fikk en eksplosjon i antallet studier som ønsket å bruke Lync. Vi var klar over situasjonen som ville komme, men studentenes Lync løsning i Office 365 var på tross av utallige purringer fra oss ikke oppgradert før studiestart. Det førte til at vi måtte fortsette med Lync 2010 mot nye studentene og det ble ingen god start. For mange studenter, for få hender og for mye trøbbel ble en slitsom og frustrerende start for alle involverte.

Redningen kom da vi fikk forvarsel om at det var en måned til Office 365 løsningen skulle oppgraderes og vi fikk tilgang til å oppgradere noen få kontoer til nyeste versjon. Vi oppdaterte da kontoen vi har laget Lync klasserom konferanselenkene med. Det betydde at studentene når de gikk inn på Lync klasserom fikk tilgang til å bruke den nye Lync webklienten, som fungerer på de fleste nettlesere og på Windows 7 eller nyere samt Mac OS X.

Fra å bruke flere timer i hvert kull for å komme i mål med den tekniske installasjonen klarte det store flertallet nå komme i gang selv helt uten bistand fra oss. Samtidig ble webklienten et midlertidig alternativ til de som får tekniske problemer med fullklient eller som må bytte datamaskin. De som bruker webklienten for PC eller Mac må  installere en plugin, men denne krever ingen rettigheter. Den er derfor nesten uten unntak helt problemfri å komme i gang med for alle brukere. Tingenes tilstand ble med denne endringen snudd helt rundt, og vi fikk bruke tiden på å lære studentene å bruke verktøy i stedet for plunder og heft.

IT-Mote ny
Lync 2013 webklient gir tilnærmet like muligheter som fullklient i konferanser.

En annen utfordring som vil bli for stor med det volumet studenter som er på vei er diverse problemer grunnet feil med lydutstyr. Dette kan være problemer med å få mic til å virke, problemer med å høre hva lærer sier, problemer for lærer å høre student grunnet støy eller dårlig lyd, problemer med lydutstyr gjør at konferanse kobles ned osv. Disse utfordringene skaper frustrasjon og går ut over kvaliteten på undervisning og veiledning. Utfordringene rammer nesten utelukkende de som ikke bruker det anbefalte Lync sertifiserte USB headset. Det skyldes en kombinasjon av dårlig kvalitet på utstyr og brukerfeil. Det er svært vanskelig for oss på IT-hjelp å bistå når vi ikke kjenner utstyret, og det er svært lite effektiv tidsbruk å for eksempel bruke lang tid på en som har plugget i sitt analoge headset feil.

For studentene, lærere og oss på IT sin skyld har vi derfor fått på plass en ny policy. Dette blir godt kommunisert til nye studenter og vil også bli formidlet til eksisterende. IT-hjelpen gir kun støtte til de som bruker webklient og som har kjøpt godkjent headset. Studentene kan på eget ansvar bruke fullklient, mobilklienter eller annet headset.  Les mer om vår policy her

Headset
Headset fra Plantronics som er det vi for tiden støtter ved IT-hjelpen. Prisen er heldigvis så lav at studentene ikke må grave dypt i lommeboken. Vi støtter også modeller vi har anbefalt tidligere. Studentskipnaden sin butikk står for distribusjon og salg av utstyr.

Ved å bruke webklient får studentene full funksjonalitet i Lync konferanser. Dette betyr at de kan delta i undervisning i og gruppearbeid som vi har tilrettelagt i Lync konferanselenker i fronter. I grupperommene møter de faglærer til veiledning og sensorer til muntlig eksamener. Likevel mister de den ekstra dimensjonen fullklienten gir for å gi en enda større nærhet til kunnskap. I fullklient ser de tilgjengelighetsstatus på medstudenter og lærere utenfor planlagt aktivitet. De er da kun et klikk unna hvis de skulle ønske å ta kontakt om faglige spørsmål eller bare slå av en prat.

På torsdag ble endelig Office 365 løsningen vår oppgradert til Lync 2013 for alle studenter. Vi ser også her at det er endringer som gir muligheter for å håndtere volum på fullklientene. Det viktigste er likevel at ting er stabilt og enkelt og vi vil trå varsomt frem med pilot mot mindre grupper. Nyhetene som hjelper stort er:

  • Lync 2013 fullklient for Windows som lastes ned fra portal bruker streaming teknologi og går i et eget virtuelt område.
    – Pakken installeres uten at den blir påvirket eller påvirker andre programmer.
    – Oppdateringen vil bli streamet ned uten at bruker merker det.
  • For Windows 8 kan brukerne laste ned App
  • App for iPad, iPhone, Android, Windows RT, Windows phone som er enkel å installere og komme i gang med.

LyncStreaming
Lync 2013 installasjonen som streames ned til PC. Lync 2013 er en del av Office pakken, men versjonen som tilhører Office 365 for education inneholder kun Lync 2013. I motsetning til andre får undervisningssektor fullklinent av Lync gratis, men må betale hvis studenter i tillegg skal ha Office pakke.  

Etter en meget hektisk start på høsten har vi nå kontroll på situasjonen igjen. Vi ser frem til alle de spennede initiativene fra fagmiljøet. Neste ut et barnehagelærerutdanningen som har fått en overveldende respons  på det nye fleksible studiet. De blir 3 grupper med hver sin faglærer, men de vil kjøre mange fellesundervisninger hvor det blir med 90 studenter over nett fra store deler av trøndelag.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s