En Lync bølge i UH sektor.

WaveI universitets- og høgskolesektoren kan det se ut til at 22 av 33 institusjoner i fremtiden velger Lync som telefoniplattform. Uninett har tatt konsekvensen av den store interessen og ønsker å tilby en fellesløsning som trolig vil være til stor hjelp for å få fart på innføringene. Hvis det blir en slik utbredelse er vi sikker på det vil få meget positive ringvirkninger for kommunikasjon mellom institusjonene.  Både mellom ansatte, i undervisning, ved veiledning og samarbeid mellom studenter gir det et hav av muligheter til forenklet samarbeid i Norge. Med gjesteklient er målgruppen utvidet til hele verden.

Foreløpig er det NHH, HIST og HINT som har tatt skrittet fult ut og erstattet tradisjonell telefoni med Lync. En håndfull andre nærmer seg full produksjon, mens veldig mange er i testfase. Både teknisk og ikke minst organisatorisk er det et stort skritt å kaste ut de tradisjonelle telefonene. Erfaringsutveksling og bistand fra Uninett er derfor gull verdt for de som er i prosess.

Uninett har ut fra tilbakemeldinger fra felles telefonisamlinger fått sammenstilt hvilke tekniske plattformer institusjonene ønsker å satse på. Det er stor usikkerhet i disse tallene, men det gir likevel en indikasjon hvor sektor er på vei.

  • Alcatel: 3
  • Astra: 4
  • Lync: 22
  • SIP: 4

De som står med Lync har et ønske om å koble Lync løsning direkte mot Uninett PBX. For de som står med Astra ser flere på muligheten for å koble Lync mot sin lokale Astra PBX. For sluttbruker blir dette ingen forskjell og det kan bety at 26 av 33 institusjoner kjører Lync klient som telefon i fremtiden.

To institusjoner vurderer for tiden Cisco jabber mot Lync og andre plattformer. Med SIP menes en «ren» SIP-basert løsning. Den utvilsomt største aktøren her er UIO som satser på en egenutviklet løsning.

Telefoniteknologi
Samme fremstilling i et kakediagram hvor Lync mot Uninett eller Astra kan komme opp i 79% av institusjonene.

Uninett har laget en statistikk fordelt på nummer hvor bildet ser litt annerledes ut. Dette på grunn av store institusjoner som for eksempel UIO som har prosentvis mange nummer i forhold til andre.

UninettNaa
Teknologi fordelt på nummer i dag.

UninettFremtid
En mulig teknologisk fremtid i sektor fordelt på nummer.

Se opptak av presentasjon av Uninett her (37:39 ut i video) og hent kopi av presentasjonen her

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s